Kategóriák
Életmód Összes

5 titok, hogy a bakancslistádból valóság legyen

„Az ábrándnak van egy oldala, amely több a valóságnál. A valóságnak van egy olyan oldala, amely több az ábrándnál. A teljes boldogság az lenne, ha az ember egyesíteni tudná e kettőt.”

„Az ábrándnak van egy oldala, amely több a valóságnál. A valóságnak van egy olyan oldala, amely több az ábrándnál. A teljes boldogság az lenne, ha az ember egyesíteni tudná e kettőt.”

Tolsztoj

Neked van bakancslistád? Ha még nincs, akkor azonnal írj egyet! Szedd össze, mik azok a dolgok, amelyeket szeretnél megtapasztalni ebben az életben. Léteznek persze lehetetlen kívánságok, így például már nem fogod megtapasztalni túl a negyvenen, hogy milyen érzés egy húszas éveiben járó milliárdosnak lenni, szóval a megfogalmazásnál szorítkozzunk az eljövendő időszakra.

Ha előtted a papír, kezedben a toll, engedd szabadon a fantáziád. Mi az, amit mindig ki akartál próbálni, de még sosem volt hozzá merszed?  Mit akarsz majd mesélni az unokáknak? Írd le az összes ötleted, akkor is, ha elsőre nagyon extrém kívánságnak tűnik. Ha ez megvan, akkor erre az 5 kulcsra lesz szükséged:

Vizualizálj!

Kezedben a lista, rajta tételesen felsorolva a vágyaid. Most egyesével haladj végig rajta, hunyd be a szemed, és képzeld el, ahogy valósággá válik. Valóban ott ugrálsz a Hold felszínén, valóban Hawaii az otthonod, valóban te járod végig a piramisokat, valóban téged ünnepelnek bestseller szerzőként – mindegy, mit is szeretnél, csak képzeld el, hogy megtörténik. Mit érzel közben? Tényleg jó érzéssel tölt el abban a szituációban látni magad, amelyről feltételezed, hogy boldoggá tenne?

Revízió

Ha a vizualizáció során kiderül, hogy egyes tétel nem is a te konkrét vágyad, akkor húzd ki. Ne félj korrigálni, és ne ragaszkodj azokhoz a vágyakhoz, amelyek nem belülről, hanem kívülről fakadnak. Vannak ugyanis „kötelező vágyak”. Nem kell neked is sztárügyvéddé válnod, csak mert a családodban ez a szokás. Nem kell 30 éves korodig megházasodnod, csak mert ez a szokás, és nem kell arra vágynod, hogy delfinekkel úszkálsz a naplementében, ha a víztől is félsz, meg a delfinektől is. Csak azt hagyd a listán, amit tényleg, de tényleg szeretnél elérni, megélni. Ha kell, bátran írj egy teljesen új listát!

Határidő

A bakancslista még csak egy ábrándgyűjtemény, semmi több. Az ábrándokat át kell alakítanunk célkitűzésekké, a listánkat egy tervvé. Ennek módja pedig, hogy határidőket rendelünk a célokhoz. A „hát majd valamikor” soha nem fog megtörténni. De ha azt mondod, hogy még idén megkóstolod azt a nagyon drága brandyt, 10 éven belül bejárod az összes országot a kontinensen, máris érzel egy belső késztetést, hogy kiterveld ennek mikéntjét, hiszen van egy határidő, ami sürget.

Tervezés

A következő fázis a tervezés. Hol tudod megkóstolni azt a brandyt, mennyibe kerül, mikor mennyit teszel rá félre… Logikusan vezesd le a folyamatot, hogyan fogod megvalósítani mindazt, amit szeretnél, és járj utána a dolgoknak! Ez amellett, hogy valóságosabbá, elérhetőbbé teszi a vágyat, a tervezés folyamata alatt végig a célodra gondolsz. Ahová a figyelmedet irányítod, azt vonzod be az életedbe.

A titok

A megvalósítás végső kulcsához érkeztünk. Tudjuk, mit szeretnénk, tudjuk, körülbelül mikor szeretnénk, és azt is tudjuk, nagyjából hogyan tehetjük valósággá. Gyakran ábrándozunk róla, próbáljuk bevonzani az életünkbe, ám a sült galamb csak nem érkezik. Mert a titok maga a cselekvés. Tedd félre azt a kicsit, vedd meg azt a kondibérletet, foglald le azt a szállást – ne csak fantáziálj róla, csináld meg! Már mindent tudsz, tedd meg az első lépést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.